Calendar

Activiteiten agenda Natuurmuseum Holterberg

aug
14
wo
2019
Stoer met Steen en Leer
aug 14 hele dag

Stoer met Steen en Leer 

Holten – Woensdag  31 juli en 14 augustus  vinden er in Natuurmuseum Holterberg tegelijkertijd verschillend activiteiten plaats. Stenoloog Willem Zuethoff komt vanaf 13.00 uur natuurstenen determineren. Heb je zelf een mooie steen gevonden neem die dan mee om te laten determineren. Soms zitten er in stenen fossielen of mineralen opgesloten, ook daar kan Willem kan je er alles over vertellen. Verder laat hij bijzondere vondsten van de Holterberg zien.

Kunstenares Margot Hagel, Wapiti design,  is er al vanaf 11.00 uur. Margot geeft  een workshop sieraden maken van leer. Een heel leuke bezigheid voor jong en oud om onder begeleiding armbandjes en buidels te maken.

De kosten van de workshop is het gebruikte materiaal. Reserveren is niet nodig.

 

Hoolter Museumdag
aug 14 @ 11:00 – 17:00

10e editie Hoolter Museumdag: oude ambachten en gebruiken

Op woensdag 14 augustus houden de gezamenlijke Holtense musea en cultuurhistorische instellingen voor de 10e keer de Hoolter Museumdag, die dit jaar in het teken staat van ‘oude ambachten en gebruiken’.

De Hoolter Museumdag is een gezellige en leerzame dag voor jong en oud waar niet alleen veel toeristen op afkomen, maar die ook zeer veel Holtenaren trekt.

Op deze dag zijn alle deelnemende instellingen geopend van 11.00 tot 17.00 en deze zijn uitstekend per fiets of auto bereikbaar.

De deelnemende musea en cultuurhistorische instellingen zijn:
– Oudheidkamer Hoolt’n, Dorpsstraat 25-27
– Museum Broer een leven lang boer, Langstraat 40
– Collectie Nagelhout (Kulturhus), Smidsbelt 6
– Koffiemolenmuseum De Koffiemölle, Schreursweg 5
– Emaille- en Bromfietsmuseum “De Borkeld Borkeldsweg 57
– Natuurmuseum Holterberg, Holterbergweg 12
– De Diekerhookse Mölle “The Hegeman”, Dijkerhoekseweg 22

De Oudheidkamer Hoolt’n toont de thema-expositie ‘Lammie’s liefde voor naald en draad’, een tentoonstelling die de liefde voor textiel met werkstukken in diverse technieken van Lammie Steenhuis-Wierenga belicht. Daarnaast ziet u de kunst van het knipmutsen plooien, dookrollen maken, kantklossen en borduren.
Waar tegenwoordig elke koe een oormerk met een unieke streepjescode draagt, werd er vroeger van elk kalf de tekening van de vlekken op papier vastgelegd zodat het dier ook later goed te herkennen was. Dit was de taak van de kalverschetser. Bij museum Broer een leven lang boer mag u uw eigen kunsten vertonen en een echte kalverschets maken.

De Collectie Nagelhout is deze zomer weer aangevuld met werken van leerlingen van
Scholengemeenschap De Waerdenborch. Speciaal voor de museumdag zijn er ook twee werken uit het depot gehaald van Herman Berends, die een mooi beeld geven van het vesperen tijdens het werken in de oogsttijd op het boerenland.

Bij De Koffiemölle ziet u demonstraties van het vlechten met wilgentenen. Vroeger werden daar diverse attributen van gemaakt, zoals manden, fuiken, schermen en waterkeringen. Marian Stam beheerst deze kunst nog als geen ander en zal de demonstraties verzorgen.

Echte kunstenaars waren het, die brommermonteurs van vroeger! Een kleine aanpassing zus, ietsje draaien aan het schroefje zo en het motortje zoemde weer als een bijtje in de zomerzon. Geniet van deze juweeltjes bij het Emaille- en Bromfietsmuseum.

Bij het Natuurmuseum Holterberg hoort u alles over heide, zoals het zware werk van het heideplaggen. Verder ziet u hoe vroeger leer werd bewerkt, en mogen kinderen onder begeleiding zelf met leer aan de gang.

In de korenmolen “De Hegeman” in Dijkerhoek wordt nog op ambachtelijke wijze graan gemalen. Dat gebeurt hier zowel door windkracht, als door middel van de historische dieselmotor. De Diekerhookse vrijwilligers vertellen u alles over de windkorenmolen en hoe die oude dieselmotor de leemte kan opvullen in tijden van windstilte.

De gratis routebeschrijving door de schitterende omgeving van Holten is verkrijgbaar bij de deelnemers, bij diverse recreatiebedrijven in en om Holten en bij het Toeristisch Informatiepunt in het Kulturhus aan de Smidsbelt.

Graag tot ziens op woensdag 14 augustus!

aug
19
ma
2019
Nature Experience – Volgeboekt
aug 19 @ 11:00

Nature Experience op de Holterberg

Aanmelden Nature Experience van 19 augustus niet meer mogelijk. De groepen zitten helemaal vol.

Holten – Zomervakantie!  De maandag 19 augustus organiseert Natuurmuseum Holterberg een spannende en kleurrijke “Nature Experience”  tocht op de Holterberg.  Natuurbeleving in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug.

Een ranger van het Natuurmuseum neemt de kinderen mee naar het Bos van Daantje Das voor een spannende Nature Experience tocht.

Met een  schepnet naar de salamandervijver. Zijn er muizen in de val gelopen, kan je een worm horen lopen? Durf jij een uilenbraakbal uit te pluizen? Spannende verhalen.  De kids gaan het allemaal beleven in het Bos van Daantje Das, bovenop de Holterberg.

Na afloop is er voor iedereen een “Nature Experience” diploma én een ijsje.

Deelname: € 4,50 p.p.

Aanvang   : 11:00 uur.

Reserveren: 0548-361979 of info@museumholterberg.nl

Natuurmuseum Holterberg – Holterbergweg 12 – 7451 JL – Holten

Nature

aug
24
za
2019
Holtense Heidemars 2.0
aug 24 hele dag

Holtense Heidemars

De Holterberg is een geliefde plek voor wandelaars. Altijd kan je er wandelen, maar  een aantal keren per jaar worden speciale wandeltochten uitgezet. Befaamd was in het dorp “De Heidemars”. Deze tocht naar en over de bloeiende heide in augustus is vorig jaar door Natuurmuseum Holterberg nieuw leven in geblazen en zo’n succes dat er op zaterdag 24 augustus een vervolg is.

Deze mars voor echte wandelaars van 10, 15 of 25 kilometer begint bij het museum op het Holterbergplein.

Starten kan vanaf  08.00 uur.

Kosten €3,50 pp

De wandeling gaat naar de mooiste plekjes van de Holterberg.

de-foto-van-de-holterberg

heidemars

aug
25
zo
2019
Fotoworkshop WNF bij Natuurmuseum Holterberg         
aug 25 hele dag

Zondag 25 augustus 2019  Fotoworkshop WNF bij Natuurmuseum Holterberg  

Holten  – Ook dit jaar wordt er  een fotoworkshop voor kinderen georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds in samenwerking met Natuurmuseum Holterberg en IVN en wel op zondag 25 augustus.

Voor jonge natuurliefhebbers, met een passie voor fotografe, is er een interessante route uitgezet door de Holterberg naar de bloeiende heide. Dé kans voor kids om de mooiste foto’s te maken voor de WNF- foto actie.  Er zullen ook WNF en IVN fotografen meelopen om de beste tips te delen. Natuurlijk vinden we het ook erg gezellig als ouders meelopen.

Wat kun je verwachten?

Een drie kilometer lange wandelroute waar op bijzondere plekken wordt stil gestaan om foto’s te maken, met tips van de professionele fotografen vanuit het WNF team. De heide staat in bloei.

De fotoworkshop start om 13.30 in Natuurmuseum Holterberg,  Holterbergweg 12 in Holten en duurt tot ongeveer  16.00 uur. Graag aanmelden. Inschrijven kan tot een half uur voor aanvang als er nog plek is.

We kijken uit naar een dag om mooie herinneringen aan te beleven!

Kinderen kunnen na afloop  hun twee of drie mooiste foto’s opsturen naar WNF waarna ze beoordeeld worden door onze WNF jury. De mooiste foto’s zullen een jaar lang te bewonderen zijn in het natuur museum. Het  WNF regioteam Twente is  deze dag aanwezig .  Bij terugkomst krijgen de kinderen een drankje, een ijsje én een echt WNF Certificaat.

Inschrijven kan via onze website via emailadres twentevechtdal@wnfregioteam.nl, onder vermelding van naam en leeftijd. Aanmeldingen via de website gaan voor.

Kosten 7,50 euro per kind (daarvoor krijgen de kinderen een gratis kaartje voor Natuurmuseum Holterberg, een drankje en een ijsje).   Maximaal 30 deelnemers.

Lokale en regionale activiteiten

De vrijwilligers van het Wereld Natuur Fonds organiseren door het hele land heen allerlei activiteiten en ze ondersteunen de landelijke doelstellingen en campagnes. Meer informatie over het WNF regioteam Twente is te verkrijgen via de website: www.wnf.nl/nl/regioteams/twentevechtdal/

 

aug
30
vr
2019
Nachtvlinderexcursie op de Holterberg
aug 30 @ 22:00

Nachtvlinderexcursie op de Holterberg

Holten –

Vrijdagavond 30 augustus. Een nachtvlinderexcursie is een spannende gebeurtenis, want wie gaat er nu laat op de avond het bos in, gewapend met een pot stroop? Wie spant er een laken en zet er een felle lamp bij? Geen idee? Nachtvlinderonderzoekers vinden dit soort zaken heel gewoon. Nieuwsgierig geworden?

Natuurdiorama Holterberg biedt vrijdagavond 30 augustus tijdens de Nationale Nachtvlindernacht de mogelijkheid om op een spannende manier kennis te maken met nachtvlinders. De avond begint om 22.00 uur in het natuurmuseum.

Volwassenen € 5,00 Kids € 3,00

Reserveren: 0548-361979 / info@museumholterberg.nl.

nacht van de nachtnachtvlinder-neus

okt
7
ma
2019
The Big Draw, tekenen in Natuurmuseum Holterberg
okt 7 – okt 13 hele dag

Tekenen in Natuurmuseum Holterberg

The Big Draw, the world’s  largest  drawing festival

Dit jaar staat van 7 tot en met 13 oktober  Natuurmuseum Holterberg in het teken van “The Big Draw”. Jaarlijks vindt  wereldwijd in deze maand dit tekenfestival plaats. Het museum op de Holterberg doet voor het tweede jaar  mee. Iedereen wordt uitgenodigd  te komen tekenen. Neem je schetsboek en tekenmateriaal mee. Heb je die niet dan heeft het Natuurmuseum tekenmateriaal voor jou, gratis. Er is een wand ingericht waarop je je tekening mag tentoonstellen. Plezier in tekenen staat voorop. Kom tekenen in het museum, wat ons betreft  een hele dag!  Kosten: alleen entree museum.

 

THE CAMPAIGN FOR DRAWING

Tekenen is dé manier om mensen te leren zien, denken, uitvinden en actie te ondernemen. Tekenen zorgt voor een ander, helder beeld op de wereld, het helpt  gedachten beter te ordenen en ze duidelijker over te brengen. The Big Draw is hun grootste festival. Het vindt elk jaar in oktober plaats, en loopt intussen over heel de wereld.

 

 

okt
14
ma
2019
Paddenstoelsafari
okt 14 @ 11:00

Maandag 14 en 21 oktober.

Speciaal voor kinderen, een paddenstoelsafari in het Bos van Daantje Das.

Samen met de Rangers van het natuurmuseum  beleven de kids het herfstbos.

Na afloop van de tocht krijgen de deelnemers een “Safaridiploma” én wat lekkers.

Deelname: € 4,50 p.p. Het begint om 11:00 uur.

Vooraf reserveren .

okt
21
ma
2019
Paddenstoelsafari
okt 21 @ 11:00

Aanmelden voor de paddenstoelensafari maandag 21 oktober is niet meer mogelijk de groepen zitten helemaal vol.

Maandag 21 oktober.

Speciaal voor kinderen, een paddenstoelsafari in het Bos van Daantje Das.

Samen met de Rangers van het natuurmuseum  beleven de kids het herfstbos.

Na afloop van de tocht krijgen de deelnemers een “Safaridiploma” én wat lekkers.

Deelname: € 4,50 p.p. Het begint om 11:00 uur.

Vooraf reserveren .

okt
24
do
2019
Gezinswandeling = vol geboekt
okt 24 @ 11:00

Donderdag 24 oktober.

Aanmelden gezinswandeling 24 oktober niet meer mogelijk. De groepen zitten helemaal vol.

Gezinswandeling met na afloop: broodjes bakken, kastanjes poffen, hete chocolademelk.

Deelname € 4,50 p.p.

Het begint om 11.00 uur.