Calendar

Activiteiten agenda Natuurmuseum Holterberg

aug
15
wo
2018
Stoer met Steen en Leer
aug 15 hele dag

Stoer met Steen en Leer 

Woensdag  15 augustus (11.00 – 16.00) vinden er in Natuurmuseum Holterberg tegelijkertijd verschillend activiteiten plaats. Stenoloog Martin Doorman komt natuurstenen slijpen. Heb je zelf een mooie steen gevonden neem die dan mee om te laten determineren. Soms zitten er in stenen fossielen of mineralen opgesloten, ook daar kan Doorman u alles over vertellen.

Kunstenares Margot Hagel, Wapiti design,  geeft  een workshop sieraden maken van leer. Een heel leuke bezigheid voor jong en oud om onder begeleiding armbandjes, buidels, kettingen en nog veel meer te maken.

Natuurlijk mag u zelf ook iets ontwerpen. De kosten van deze dag zijn entree museum en gebruikt materiaal. Reserveren is niet nodig.

Jubileum:
Natuurmuseum Holterberg viert dit jaar haar 80-jarig bestaan, daarom is er voor iedere bezoeker vandaag gratis het boekje over de Holterberg van Kees Bos.

stenoloog1

aug
18
za
2018
Ochtendwandeling met ontbijt
aug 18 @ 07:00

Op zoek naar bloeiende heide. Zaterdagochtend 18 augustus, lekker vroeg om 07.00 uur, organiseert Natuurmuseum Holterberg een wandeling met na afloop een heerlijk ontbijt. Het is de aftrap van “De Paarse Loper”, een week vol activiteiten rond de bloeiende heide. Ieder jaar in augustus kleurt de heide weer paars, maar dit jaar is het als gevolg van de extreem droge zomer zoeken naar bloeiende heide. Heide heeft het zo wie zo moeilijk. De grond is verstikt waardoor veel planten en dierensoorten met uitsterven worden bedreigd. Alles wordt er aan gedaan het heidelandschap te herstellen. De vogels op de Holterberg hebben hun jongen inmiddels groot, maar voor reptielen zoals de zandhagedis begint het jonge leven pas. In juni zijn in het zand eitjes gelegd die nu uitkomen. De gidsen van het natuurmuseum kunnen u er tijdens de wandeling alles over vertellen en laten zien. Maar de Holterberg is ook een plaats voor verhalen én lekker eten. Daarom staat er na afloop van de wandeling een heerlijk ontbijtbuffet bij één van de restaurants gereed.

De kosten voor de wandeling inclusief ontbijt zijn slechts tien Euro.

Wel aanmelden: 0548-361979 of info@museumholterberg.nl

Start: Natuurmuseum Holterberg, Holterberbergweg 12 Holten

Ontbijt: Het ontbijt is aansluitend op de wandeling bij restaurant “t Losse Hoes naast het museum.

de-foto-van-de-holterberg

Sprookjesachtige heidewandeling over de Holterberg
aug 18 @ 15:00

Zaterdag 18 augustus om 15.00 uur mag iedereen mee met de Sprookjesachtige Heidewandeling over de Holterberg. De Paarse Loper wordt uitgerold voor de Heidekoning en zijn gevolgd.

Ontdek tijdens deze leuke kinderwandeltocht het verhaal achter de paarse loper. Een gids neemt je mee over de heide en vertelt wat er allemaal te zien is. En misschien kom je nog wel de lakei van de Heidekoning tegen die een spannend sprookje vertelt.

De sprookjesachtige heidewandeling is speciaal voor gezinnen met kleine kinderen. Een natuurgids neemt je mee over de heide en vertelt onderweg van alles over de natuur, over de heide en over de vlinders die op de bloeiende paarse heide af komen. Onderweg ontmoeten de kinderen de lakei van de Heidekoning. Hij is op zoek naar een vlinder op een zwerfkei en vertelt waarom.

– De wandeling is speciaal voor gezinnen met jonge kinderen vanaf 4 jaar.
– Aanmelding is niet nodig.
– Er wordt een kleine vergoeding gevraagd van € 2,00 voor kinderen vanaf 3 jaar,
ouders gratis.

Start: Natuurmuseum Holterberg, Holterbergweg 12 Holten

www.museumholterberg.nl

De wandeling wordt ook op andere dagen en andere locaties gehouden

www.paarseloper.nl

sprookjeswandeling-holterberg

aug
20
ma
2018
Nature Experience op de Holterberg
aug 20 @ 11:00

Nature Experience” op de Holterberg
In een schitterend Nationaal Park

Zomervakantie! Op maandag 20 augustus organiseert Natuurmuseum Holterberg een spannende en kleurrijke “Nature Experience” tocht op de Holterberg. Natuurbeleving in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug.

Een ranger van het Natuurmuseum neemt de kinderen mee naar het Bos van Daantje Das voor een spannende Nature Experience tocht.
Met een schepnet naar de salamandervijver. Zijn er muizen in de val gelopen, kan je een worm horen lopen? Durf jij een uilenbraakbal uit te pluizen? Spannende verhalen. De kids gaan het allemaal beleven in het Bos van Daantje Das, bovenop de Holterberg.

Na afloop is er voor iedereen een “Nature Experience” diploma én een ijsje.

Deelname: € 4,00 p.p.
Aanvang : 11:00 uur.

Reserveren: 0548361979 of info@museumholterberg.nl

www.museumholterberg.nl
Natuurmuseum Holterberg – Holterbergweg 12 – 7451 JL – Holten
salamandervijver

aug
25
za
2018
Holtense Heidemars 2.0
aug 25 hele dag

Holtense Heidemars 2.0

Zaterdag 25 augustus blaast Natuurmuseum Holterberg “De Heidemars” nieuw leven in. Een mars voor echte wandelaars van 10, 15 of 25 kilometer die start bij het museum op het Holterbergplein. Starten kan tussen 08:00 en 14:00 uur.

De Heidemars kende een lange traditie in het wandeldorp bij uitstek Holten. Begin jaren zeventig van de vorige eeuw kwam plotseling een eind aan de mars. De tijd van de wandelverenigingen die als zingend, keurig in het gelid en in clubtenue, door Holten en over de heidevelden van de Holterberg trokken was voorbij. Maar de wandelaars  zelf zijn altijd gebleven en komen nog graag naar de berg. In augustus, met de geurende heide in volle bloei, is het nog meer genieten. De gidsen van het museum hebben een mooie wandeling uitgezet die individueel gelopen moet worden.  Wie weet is de Heidemars van vijfentwintig augustus het  begin van een nieuwe traditie.

Er is een Mini-tentoonstelling in het museum gemaakt over “De Trekkers”, die tot midden jaren zeventig de mars jaarlijks organiseerden.

Deelname: € 2,50 p.p. .

Meer weten?

Tel: 0548361979  info@museumholterberg.nl

de-foto-van-de-holterberg

heidemars

aug
26
zo
2018
Met gids fietsen en op zoek naar bloeiende heide
aug 26 @ 14:00

Met gids fietsen en op zoek naar bloeiende heide

 

 

fietsen bloeiende heide holterberg natuurdiorma

fietsen bloeiende heide holterberg natuurdiorma

sep
23
zo
2018
The return of the Wolf – Opening nieuw diorama
sep 23 @ 11:00

The return of the Wolf

Nieuw diorama in Natuurmuseum Holterberg:

Op zondag 23 september wordt in Natuurmuseum Holterberg om 11.00 uur een nieuw diorama geopend: “The return of the Wolf”. Die eer valt te beurt aan de eerste bezoeker die dan natuurlijk gratis toegang heeft. Daarna wordt ieder uur bij het tafereel verteld over wolven, feiten en mythen.
Of we het nu leuk vinden of niet de Wolf is onmiskenbaar bezig met een opmars in Europa. Een aantal van deze roofdieren heeft langer of korter in ons land gezworven. De Holterberg is eind vorig jaar doorkruist door een Wolf. Terug van weggeweest . In de zeventiende eeuw kwamen wolven nog veel voor in onze streken. Er werden drijfjachten georganiseerd om het ondier uit te roeien. En op hun hoofd stond een premie: “Vee in de weiden wordt aangevallen en de veiligheid van de landbouwer is in gevaar”.

Natuurmuseum Holterberg heeft een wolf in haar collectie. In een groot nieuw ingericht diorama is het dier te bewonderen. Reebok en korhaan slaan op de vlucht wanneer ze de gevreesde rover in het oog krijgen. Dit tafereel wordt verbeeld in een tot de verbeelding sprekend diorama.return-wolf-diorama

Natuurmuseum Holterberg  Holterbergweg 12 Holten

okt
1
ma
2018
The Big Draw – Werelds grootste tekenfestival
okt 1 – okt 7 hele dag

The Big Draw

The  world’s  largest  drawing festival

Holten –  In de eerste week (1 t/m7) van oktober staat Natuurmuseum Holterberg in het teken van “The Big Draw”. Jaarlijks vindt  wereldwijd in deze maand dit tekenfestival plaats. Het museum op de Holterberg doet dit jaar voor het eerst  mee. Iedereen wordt uitgenodigd  te komen tekenen. Neem een schetsboek mee of gebruik er één van het museum.  Er is een wand ingericht waarop u uw tekening mag tentoonstellen. Plezier in tekenen staat voorop. Deelname: entree museum.

bigdraw

okt
14
zo
2018
Wildfair op het Holterbergplein
okt 14 @ 11:00 – 18:00
Wildfair op het Holterbergplein

Zondag 14 oktober.  

Wildfair.

Holterbergplein tussen ons Museum en het het Losse Hoes.

Voor het eerst op de Holterberg, een bijzondere dag. Van 11.00 tot 18.00 uur

okt
15
ma
2018
Paddenstoelsafari in de Herfstvakantie
okt 15 @ 19:57 – 20:57

Maandag 15 en 22 oktober, speciaal voor kinderen, een paddenstoelsafari in het Bos van Daantje Das. Samen met de Rangers van het natuurmuseum  beleven de kids het herfstbos. Na afloop van de tocht krijgen de deelnemers een “Safaridiploma” én wat lekkers.

Deelname: € 4,00 p.p.

Het begint om 11:00 uur. Reserveren gewenst.

paddenstoel safari